Medicina

Formarea culorilor la nivelul ochiului uman si alte curiozitati…

Foaaaaaaaaaaarte pe scurt vreau sa tratez formarea culorilor in ochiul uman, si voi pomeni doar de existenta celulelor cu bastonas si celulele cu conuri… daca sunteti intersati, lasati-mi in comentarii si voi pune un nou post referitor la asta pe viitor… Ce mi s-a parut totusi interesant cand am studiat eu lucruri legate de formarea culorilor a fost ce culori distinge ochiul uman, cum, ce este defapt lumina si ce vedem noi pe monitoare, TV-uri si alte device-uri pe care le folosim zilnic, dar si principiul tipografiei color 😀 Lecturica placuta!

p0267psg

Ochiul uman poate recepta mult mai multe culori decat cele care pot fi tiparite. Culoarea se formeaza la nivelul creierului. Acesta distinge culorile in functie de cum percepe ochiul diferitele frecvente ale luminii. Lumina este un tip de radiatie electromagnetica, ca si undele radio. Ochiul uman poate distinge doar o parte din frecventele radiatiilor electromagnetice. Aceasta parte este denumita spectru vizibil.

Spectrul vizibil este delimitat de nuantele de rosu (avand aproximativ 705 nanometri – nm) si nuantele de albastru/violet (aprox. 385 nm). Dincolo de limita de 385 nm incep ultravioletele (pe care le cautam la mare). Cand lumina care contine proportii egale din fiecare culoare, atinge ochiul uman, o percem ca pe o lumina “alba”. Este culoarea din timpul zilei.
Deci, spectrul vizibil este un spatiu R (red) G (green) B (blue ). Celulele cu conuri din globul ocular (cele pentru vederea diurna) percepe in acest mod cele trei culori fundamentale. Ele sunt baza formarii celorlalte culori, prin mixare la nivelul creierului. Monitoarele de calculator si televizoarele redau culorile in sistem RGB. Ele sunt construite din arii de pixeli, fiecare avand o sursa de lumina R, G, B care pot varia in intensitate. Negrul si nuantele de gri se obtin din mixarea celor trei culori.
Prima fotografie color (1861 ) ii este atribuita lui James Clerk Maxwell, matematician si fizician. El este cel ce a postulat ca lumina este o unda. Spatiul RGB ca formare a culorilor la nivelul creierului a fost formulat de Thomas Young si Hermann von Helmholz, in perioada 1802 – 1850 .
In tipar formarea culorilor nu se poate face prin combinarea celor 3 culori fundamentale. Tiparul foloseste sistemul de culori C (Cyan = albastru) M (Magenta = rosu) Y (Yellow = galben) K (blacK). Combinatia celor patru culori a fost descoperita in jurul anului 1730 de catre Jacob Christoph Le Blon, pictor gravor, in incercarea sa de a imita lucrari ale unor pictori celebri. De ce CMYK? Pentru ca: Cyan absoarbe din lumina componenta R si reflecta GB, Magenta absoarbe componenta G si reflecta RB, iar Yellow absoarbe componenta B si reflecta RG. In acest mod , fotografiile tiparite CMYK , prin sistemul de absorbtie si reflexie descris, sunt percepute de ochiul uman (care percepe culorile doar RGB ).
In concluzie, fiindca ochiul nostru percepe 3 culori, iar restul sunt doar combinatii intre ele (celulele cu conuri sunt pentru vederea diurna, colorata) Young a numit asta VEDERE TRICROMA. Exista, de asemenea, oameni care sunt BI/DICROMATI, adica au o vedere BI/DICROMATICA, asa cum sunt cei care sufera de daltonism… Sunt indivizii care nu reusesc sa distinga rosul de verde, din cauza unei probleme la excitarea celulelor cu conuri.. nu insist pe explicatii… Si mai exista inca o categorie, ce-i drept, foarte rara, dar exista… si anume cei care au vederea TETRACROMATICA si anume, pe langa RGB mai exista si Y, de la yellow, in traducere, GALBEN… acestia, mai bine zis acestea, pentru ca tetracromia este o mutatie genetica legata de cromozomul X, vad cu 99 de milioane de nuante mai mult decat un om obisnuit… Este o boala rara, dar frumoasa…
Si, eu consider ca este interesant si ce l-a determinat pe John Dalton sa cerceteze si sa descopere DALTONISMUL… este o istorioara, adevarata si simpatica, zic eu… In anii `1700, John Dalton, cunoscut astazi pentru realizarile sale din fizica, i-a cumparat mamei sale o pereche de ciorapi despre care el credea ca au culoarea albastru inchis. Spre surprinderea lui, cand mama lui i-a vazut a exclamat: „Sunt rosii ca o cireasa, John!”
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: