Nutriția – parte din binele zilnic…

Mă gândeam astăzi, după o săptămână mai ciudată, în ceea ce privește sănătatea personală… Cred că pentru un organism sănătos e nevoie de o dietă sănătoasă, ceea ce la mine cam lipsește… Și mă gândeam că ar fi bine să schimb puțin câte puțin din obiceiurile mele alimentare… Cred că, la fel ca orice aparat sau sistem al organismului, și papilele gustative se pot antrena și educa… Nu?

image

Hihi… Poate știați, sau nu… NUTRIȚIA este Știința alimentației și a relației dintre aceasta și sănătate. Nutrienții sunt compuși chimici din compoziția alimentelor, utilizați de organism pentru creștere, menținere și energie. Nutrienții care nu pot fi sintetizați în organism și trebuie să fie furnizați de către dietă sunt considerați esențiali. Ei includ vitamine, minerale, acizi grași și unii aminoacizi… Macronutrienții sunt necesari organismului în cantități relativ mari, iar micronutrienții în cantități foarte mici. Astfel,  macronutrienții reprezintă principalul element al dietei și ne dă atât energia cât și majoritatea nutrienților esențiali, iar micronutrienții sunt reprezentați de către vitamine și minerale ce se găsesc în cantități foarte mici în organism. Excesul de macronutrienți poate duce la obezitate, iar excesul de micronutrienți poate duce la toxicitate…  Nu intrăm acum în amănunte.

Pe scurt… Macronutrienții sunt carbohidrații, proteinele (inclusiv aminoacizii esențiali), lipidele (inclusiv acizii grași esențiali), macromineralele și apa. Vom detalia într-unul din posturile viitoare. Micronutrienții sunt vitaminele hidrosolubile, vitaminele liposolubile și elementele minerale esențiale.

image

Acesta va fi o serie de postări referitoare la nutriție, rețete sănătoase etc. Voi face și o pagină în meniu, separată și voi da link pe fiecare postare. Despre fiecare categorie de macro- și micronutrienți vom vorbi în posturile viitoare. Have a nice day…!

About Aki's Land

Radiographer by day, artist by night! 😉

Posted on June 15, 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: