O mica lectie de chirurgie…

După cum probabil știți, unii din voi :)) (fratellino) specialitatea mea chirurgicală este stomacul… ei, specialitate, zic și eu așa, eu studiez radiologia, dar îmi place mult chirurgia … Chirurgia stomacului este una din cele mai faine chirurgii ever… puteți căuta pe net, youtube … și nu numai a stomacului, în general, chirurgia aparatului digestiv… Booon, și gândindu-mă că în ziua de azi, cele mai multe probleme, din cauza alimentației proaste sau haotice, desigur, sunt de natură digestivă, și în țară la noi crește foarte mult incidența cancerului gastric… Am să dau scurte detalii teoretice, iar apoi voi ”inventa” caz (persoana va fi pur fictivă, doar pentru studiu).20140916_122138

Am să încep cu Anatomia Stomacului (Gastrica) și cu generalități… Foaaaarte pe scurt… Stomacul este amplasat în loja gastrică, care ocupă ce mai mare parte din regiunea sufrenică stângă și corespunde epigastrului și hipocondrului stâng. Este delimitat superior de către esofag (orificiul cardia), iar inferior de duoden (D1 – orificiun piloric). La indivizii normostenici, în ortostatism, stomacul gol are forma literei ”J”, iar capacitatea sa este evaluată aproximativ la 1-1,5 L. Configurația externă pune în evidență 2 margini (dreaptă sau mica curbură și stângă sau marea curbură), 2 pereți (anterior și posterior) și 2 orificii (superior și inferior). Mica curbură continua marginea dreaptă a esofagului; concavitatea aceste curburi este descrisă de segmentul vertical și cel orizontal ușor ascendent către partea dreaptă, intersecția acestora constituind incizura angulară (unghiul gastric). În plan posterior, prin intermediul peritoneului posterior al bursei omentale, curbura mică corespunde venei cave inferioare, aortei abdominale, trunchiului celiac și plexului solar. Marea curbură continuă marginea stângă a esofagului și împreună cu aceasta contituie incizura cardiacă (unghiul lui His).

Acum că am clarificat unde e stomacul :)) … Bine hai să explicăm să înțeleagă toată lumea… Loja gastrică este spațiul pe care îl ocupă stomacul în interiorul abdomenului… Regiunea subfrenică stângă este regiunea, de asemenea intraabdominală (în interiorul abdomenului), sub … ummm… hai să zicem inimă… (apropo varful inimii e îndreptat spre partea stângă și la cei mai multi oameni se află în stânga)… Despre epigastru și hipocondrul stâng vom vorbi într-o postare viitoare (ai în dreata un buton pe care scrie URMĂREȘTE-MĂ, dă click și vei afla pe email când postez din nou). Ok… Indivizii normostenici, sunt acei oameni pe care îî numim noi ”normali”, adică nu înalți și foarte slabi, sau micuți și îndesați… ai înțeles, nu?! Termenul de ortostatism se referă la statul în picioare, drept… Când am spus ”configurația externă” m-am referit la cum arată stomacul pe dinafară… Bursa omentală și peritoneul sunt 2 termeni de care vom vorbi în altă postare… sunt prea largi să îi scriu aici… Aorta abdominală este o arteră, trunchiul celiac este, de asemenea, un segment al arterei Aortă, iar plexul solar, denumit astfel datorita fibrelor sale care ies in toate directiile, asemenea razelor solare, este cel mai mare plex al sistemului nervos simpatic (vorbim șe despre asta într-un post viitor, e prea interesant să nu scriu și despre el).

Ok… Mai departe, continui cu Vascularizația și Inervația… (Stomacului, bineînțeles)

Vascularizația stomacului – În principal vascularizația arterială a stomacului este asigurată de Trunchiul celiac (cu a. gastrică stângă, a. hepatică și a. splenică). Din a. (a.= artera) hepatică se desprind arterele gastrică dreaptă și gastroduodenală (care trece posterior de pilor și emite a. gastroepiploică ce ascensionează pe marea curbură). Din a. splenică se desprinde a. gastroepiploică dreaptă ce are un traiect descendent de-a lungul marii curburi și se anastomozează cu a. gastroepiploică stângă formând arcul arterial al curburii mari. A. gastrică stângă se anastomozează cu a. gastrică dreaptă formând astfel arcul arterial al curburii mici. Din aceste arcuri se emit ramuri mici ce irigă diferitele tunici ale stomacului. Circulația venoasă corespunde în general circulației arteriale. Așadar venele care corespund arcului arterial al curburii mici sunt afluente v. Porte, iar venele gastroepiploice sunt tributare v. Mezenterice superioare și v. Splenice. În circulația limfatică se disting 4 teritorii de circulație, a căror drenaj duce în final către nodurile celiace. Cea mai întinsă circulație limfatică aparție ganglionilor limfatici gastrici stângi (preiau limfa de la curbura mică și mare parte din corpul gastric). Limfa din partea inferioară a corpului gastric e preluata de ganglionii limfatici gastroepiploici drepți și pilorici stângi. Următoarea zonă cuprinde regiunea stângă a marii curburi, a cărei limfă este afluentă ganglionilor gastroepiploici stângi și splenopancreatici. A 4-a regiune e cea a segmentului drept a curburii mici si o parte a pilorului, a căror limfă e drenată către ganglionii limfatici gastrici drepți și pilorici superiori.
Inervația stomacului – este de 2 feluri: Intrinsecă și Extrinsecă. Inervaţia intrinsecă este dată de ramurile nervoase din n. Vag (X) și Plexul celiac (care mai poartă denumirea de plex solar). Inervația extrinsecă este dată de fibrele parasimpatice ale n. Vag (X) și fibre simpatice din plexul celiac.

Mda…. Muuuulte informații vagi, pentru necunoscători, dar o să va pun niște imagini din renumitul Atlas Netter.. Scuzați calitatea imaginii, sunt poze realizate cu telefonul mobil… dar se înțelege… de asta avem nevoie acum!

20140916_122340 20140916_122433 20140916_122500 20140916_122526 20140916_122559

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caz – Este cu personaj FICTIV 😀

 

 

Nume și Prenume pacient: Popovici Veronica Vârstă: 56 ani Reședința: Iclod, Cluj Ocupație: Casnică

Înălțime: 167 cm Greutate: 52 Kg Nefumatoare, Nu consumă alcool, Hepatită B
Prezentarea cazului: D-na P. Veronica în vârstă de 56 de ani s-a prezentat la medic în urmă cu o săptămână acuzând dureri în etajul abdominal superior la nivelul epigastrului sub formă de arsuri, cu grețuri, vărsături cu sânge (hematemeză) și tulburări semnificative ale tubului digestiv. Din relatarea pacientei pot să mai adaug faptul că a scăzut în greutate semnificativ în ultima lună și acuză senzatie de sațietate precoce. De asemenea

images

La examenul obiectiv – palpare am observat o formațiune unică, ovală de aprox. 7 cm diametru lungime și 4-5 cm lățime, de consistență dură, cu contur net, neregulat la nivelul epigastrului, după părerea mea situată mai sus de unchiul gastric. Din examenele clinice efectuate până acum am observat printre altele și o scadere semnificativă a Ht și Hb ceea ce indică o anemie. (Ht = Hematocrit, Hb = Hemoglobina)
Acestea alături de informațiile primite în anamneză ne dau un indiciu și putem bănui un Ulcer Gastric perforat sau Neoplasm (cancer) Gastric. Pentru a ne asigura și a da un diagnostic corect aș recomanda pe lângă analizele de sânge deja efectuate, o ecografie abdominală (cu care putem vedea o eventuală ascită), (eco)endoscopie digestivă pentru a peleva o probă biologică pentru laborator (pentru rezultat histopatologic) și pentru a determina gradul de întindere al tumorii pe peretele gastric și în final o examinare de Computer Tomograf (această explorare imagistică stabilind raporturile tumorii cu organele vecine și dacă acestea au fost invadate sau nu, deoarece prin creșterea în dimensiuni aceasta poate afecta organe precum splina, pancreasul, vezica biliară, colonul transvers, precum și ganglionii limfatici și pot transmite astfel metastaze hepatice, pulmonare ș.a.). De asemenea se urmărește excluderea unor afecțiuni ce pot avea manifestări asemănătoare – ulcerul gastric (durerea în cancerul gastric este mai intensă și nu cedează la tratamenul pentru ulcer gastric).
În cazul în care presupunerile noastre se dovedesc a fi reale și avem diagnosticul de Cancer Gastric ne gândim la o metodă de tratament. (la internare pacientului i se vor corecta dezechilibrele biologice – anemie, dezechilibre ionice etc.) Chirurgia și chimioterapia joacă rolul cel mai important. În stadiile cele mai puțin avansate chirurgia are viza radicală în vindecarea pacientului.
Tehnica chirurgicală presupune localizarea tumorii la nivel gastric (după cum spuneam mai sus, se află superior de unghiul gastric) și implicit îndepărtarea totală a stomacului împreună cu teritoriul limfatic aferent (ganglionii afectați, cele 4 regiuni). În locul stomacului îndepărtat se va aduce din etajul abdominal inferior o ansă intestinală (din jejun) care se va anastomoza (sau mai încorect spus, pe înțelesul tuturor, a lega ceva cu ceva) cu esofagul. Puțin mai inferior duodenul rămas (D4) se va anastomoza la ansa jejunală de care vorbeam anterior (Tehnică numită Esojejunoanastomoză terminolaterală pe ansă în Y à la Roux) pentru a se putea relua procesul de digestie cu conținutul hepatic și bila care vin prin ductul coledoc și sucul pancreatic care vine prin canalul Wirsung, acestea ajungând în D2 prin sfincterul lui Oddi. Tehnica chirurgicală completă purtând denumirea de GASTRECTOMIE TOTALĂ CU ESOJEJUNOANASTOMOZĂ TERMINOLATERALĂ PE ANSĂ ÎN Y À LA ROUX TRANSMEZOCOLICĂ… Chimioterapia va completa tratamentul chirurgical având scopul de a distruge celulele tumorale rămase după gestul chirurgical prevenind astfel recidiva.

X2604-G-08

Precizez, că în funcție de localizarea Tumorii se stabilește rezecarea totală sau parțială a stomacului… și tipul de tratament chirurgical sau nonchirurgical! Pentru întrebări vă aștept să îmi trimiteți un email pe we.are.q4rts@gmail.com 🙂 Zi plăcută în continuare!

Posted on September 16, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: